Mobilisointi
Mobilisointi on ulkoisesti tuotettua liikettä niveleen, jossa luiden nivelpintoja liu´utetaan toisiaan vasten niveltyypille luontaisen liikeradan mukaisesti. Myös lyhytkestoinen passiivinen venytys voi olla mobilisointia. Passiivinen liike tarkoittaa toisen ihmisen tuottamaa liikettä, kun taas aktiivinen itse tuotettua liikettä.
Myös selkärankaan voidaan tehdä mobilisointia. Tällöin nikamien välisiin fasettiniveliin sekä kylkiluiden ja nikamien välisiin niveliin saadaan liikettä. Selkärankaan saadaan mobilisaatiota painamalla nikamien vierestä, molemmin puolin selkärankaa, aikaansaaden ojennusta tai kiertoliikettä selkärankaan riippuen paineen jakautumisesta.
Mobilisoinnin tarkoituksena on edistää liikkuvuutta, lievittää kipua ja hoitaa nivelen toimintahäiriöitä. Passiivista mobilisointi voidaan tehdä eri tavoin, mutta lopputuloksen kannalta yksi tapa ei ole ylitse muiden. Mobilisointia voidaan tehdä joko yksinään, tai muun manuaalisen terapiahoidon ohessa saaden aikaan yhtä hyviä tuloksia. Tutkimukset ovat myös osoittaneet että mobilisoinnista on apua etenkin kroonisten tuki- ja liikuntaelinsairauksien kipujen hoidossa.
Mobilisointi sopii hyvin kaikenikäisille ja -kuntoisille, ja on siis varsin oiva tapa hoitaa niveliä. Joissain tapauksissa mobilisointia ei voida toteuttaa, esimerkiksi jos potilaalla on tulehdus, kasvain tai luunmurtuma hoidettavalla alueella. Nämä pyritään poissulkemaan hoidon alussa haastattelemalla ja tutkimalla. Mobilisointi on siis tutkitusti hyvä hoitomuoto, riippumatta metodista tai sen ohessa tehtävästä hoidosta.